Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια μισθωτοί στη Γαλλία, παραπάνω από ένας στους δύο που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκονται πλέον σε καθεστώς μερικής ανεργίας όπως ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας, Μιριέλ Πενικό.
"Σήμερα το πρωί στη Γαλλία υπάρχουν 10,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι ο μισθός των οποίων καταβάλλεται από το κράτος, από το υπουργείο Εργασίας, διότι βρίσκονται σε καθεστώς μερικής ανεργίας", εξήγησε η Πενικό στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business.
Η ρύθμιση αυτή, που επιτρέπει στους μισθωτούς στη Γαλλία να λαμβάνουν το 70% του μικτού μισθού τους και το 84% του καθαρού μισθού τους, αφορά πλέον 820.000 εταιρείες, δηλαδή περισσότερες από 6 στις 10.
"Είναι σημαντικό, δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας", συνέχισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνουν "μέρα με την ημέρα".
Η κρίση του κορωνοϊού ανάγκασε πολλούς κλάδους της οικονομίας να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, κυρίως αυτόν της εστίασης και της φιλοξενίας στον οποίο 9 στους 10 μισθωτούς έχουν τεθεί πλέον σε καθεστώς μερικής ανεργίας. Στον κλάδο των κατασκευών και των δημόσιων έργων το 93% των μισθωτών έχει τεθεί σε καθεστώς μερικής ανεργίας, εξήγησε η Πενικό.
Λόγω της επιδημίας δόθηκαν περίπου 3,2 εκατομμύρια άδειες στη Γαλλία, κυρίως σε ασθενείς εργαζόμενους ή σε αυτούς που ανήκουν σε “ευάλωτες” ομάδες, αλλά κυρίως κυρίως σε όσους χρειάζεται να φροντίζουν τα παιδιά τους τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, ανακοίνωσε από την πλευρά της η υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας.
Εξάλλου τα δάνεια με εγγύηση του γαλλικού κράτους που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας στη διάρκεια της περιόδου της καραντίνας πλησιάζουν το ποσό των 40 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας επενδύσεων Bpifrance Νικολά Ντιφούρκ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει στις 16 Μαρτίου ότι το γαλλικό κράτος μπορεί να δαπανήσει έως 300 δισ. ευρώ για τα δάνεια αυτά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ