Μετά το ντόρο που προέκυψε με την άρνηση του ΕΣΚΑΝ στο αίτημα του ΠΑΟΚ για έλεγχο ντόπινγκ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης για την 12η αγωνιστική της Super League, αναδημοσιεύουμε κείμενο του vice.com, όπου ο Lotfi El Bousidi σε συνέντευξή του το 2017 αναφέρεται στο πόσο εύκολο είναι για έναν ποδοσφαιριστή να ντοπαριστεί χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι.
Τι σε παρακίνησε να κάνεις τη διπλωματική σου πάνω στο ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο;
Lotfi El Bousidi: Με έλεγξαν για ντόπινγκ μόνο μια φορά στην καριέρα μου, ενώ υπήρχαν παίκτες που δεν τους έλεγξαν ποτέ. Επίσης σκεφτόμουν τις ιστορίες που άκουγα για παλιούς παίκτες της δεκαετίας του ’80 και του ’90, που έπαιρναν ένα σωρό φάρμακα και τώρα έχουν πολλά προβλήματα υγείας.
Πόσο πιθανό είναι όλοι οι παίκτες στο φετινό Μουντιάλ να είναι καθαροί;
Για μένα είναι εξαιρετικά απίθανο. Σε μεγάλες διοργανώσεις, είτε μιλάμε για το Champions League είτε για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το επίπεδο απόδοσης που απαιτείται είναι πολύ υψηλότερο από ένα συνηθισμένο παιχνίδι, έτσι οι παίκτες μπαίνουν στον πειρασμό να «κλέψουν» - και οι ίδιες οι ομάδες θέλουν οι παίκτες τους να παίζουν σε κορυφαία επίπεδα. Γι’ αυτό στοιχηματίζω ότι αν γίνονταν κανονικοί έλεγχοι σε αυτές τις διοργανώσεις, θα βλέπαμε περισσότερους να μην περνούν τους ελέγχους.
Έχεις ιδέα πόσοι παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο ντοπάρονται;
Δεν μπορώ να κάνω εικασίες. Στην Bundesliga (γερμανικό πρωτάθλημα) ανακάλυψα με την έρευνά μου ότι περίπου 15% των παικτών είχαν ντοπαριστεί τουλάχιστον μία φορά.
Στην Ισπανία, ήταν 30% - και όπως είπα, τα επίπεδα απόδοσης που απαιτούνται σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πολύ υψηλότερα. Από την άλλη, όμως, είναι μεγαλύτερος και ο κίνδυνος να σε πιάσουν.
Υπάρχει τρόπος να καταλάβεις αν ένας παίκτης έχει ντοπαριστεί;
Ο μόνος τρόπος για να είσαι απόλυτα σίγουρος είναι να κάνει τεστ. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, ένας θεατής να καταλάβει ποιοι παίκτες είναι καθαροί. Αν μια ολόκληρη ομάδα είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση σε όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ, ιδίως σε εξαντλητικά παιχνίδια, τότε θα ανησυχούσα. Σε αυτό το επίπεδο, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Τα επίπεδα φυσικής κατάστασης θα έπρεπε να είναι παρόμοια. Κάποιοι μπορεί να θυμηθούν τον Δρ Eufemiano Fuentes, που ενεπλάκη σε ένα μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ποδηλασία. Είπε ανοιχτά ότι είχε και ποδοσφαιριστές ανάμεσα στους ασθενείς του, πέρα από ποδηλάτες. Κάποιοι λένε, όμως, ότι το ντόπινγκ δεν βοηθάει ουσιαστικά τους ποδοσφαιριστές. Θα έλεγα ότι το ντόπινγκ είναι σίγουρα πιο χρήσιμο πριν από μια μεγάλη διοργάνωση, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο και όχι απαραίτητα κατά τη διάρκειά της. Υπάρχουν τόσα πολλά παιχνίδια σε τόσο μικρό διάστημα, που οι παίκτες έχουν λιγότερο χρόνο να ανακάμπτουν. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις στη φάση της προετοιμασίας πριν από τη διοργάνωση, για να βοηθήσεις το σώμα σου να ανακάμπτει πιο γρήγορα και να καθυστερείς την έναρξη της κούρασης – ένας τρόπος να διώχνεις τον πόνο. Αλλά είναι πάντα επικίνδυνο για την υγεία σου. Το σώμα σου, σού λέει να σταματήσεις για κάποιον λόγο.
Οι παίκτες ξέρουν πάντα ότι παίρνουν παράνομες ουσίες;
Όχι απαραίτητα. Ένα από τα πιο σοκαριστικά πράγματα που ανακάλυψα είναι ο ανησυχητικά υψηλός αριθμός πρώην συμπαικτών μου, που δεν ξέρουν τι βρίσκεται στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες. Πολύ λίγοι προβληματίζονται για αυτά που τους δίνουν, σε βαθμό που αν τους έπιαναν, μάλλον δεν θα είχαν ακούσει καν το ναρκωτικό που τους κατηγορούσαν ότι πήραν.
Τι ήθελες να πετύχεις με την έρευνά σου;
Πάνω απ’ όλα ήθελα να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με το ντόπινγκ, επειδή πολλοί φαίνονται να αντιλαμβάνονται λίγα σχετικά με αυτό. Επίσης, πιστεύω ότι οι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να είναι πρότυπα. Απ’ όταν δημοσιεύτηκε η έρευνα μου, η VDV (η Ένωση Γερμανών Ποδοσφαιριστών) έχει ενδιαφερθεί περισσότερο για την παρεμπόδιση του ντόπινγκ και την ενημέρωση σχετικά με αυτό.
Πώς έπεισες τους παίκτες να σου ανοιχτούν;
Ήξερα πολλούς προσωπικά, επειδή έκανα την έρευνα στις χώρες που είτε έπαιζα είτε είχα καλές επαφές. Ήταν σημαντικό ότι με θεωρούσαν δικό τους, αλλιώς δεν θα ένιωθαν άνετα να συμμετέχουν. Επίσης, είχαν τη βεβαιότητα ότι η έρευνα θα ήταν ανώνυμη και ότι δεν μπορούσε κανείς να εντοπίσει ποιος έδωσε τις απαντήσεις.
Ο Paolo Guerrero, ο αρχηγός του Περού, παραλίγο να χάσει το Μουντιάλ, επειδή βγήκε θετικός το 2017 σε παράγωγο κοκαΐνης. Οι παίκτες που παίρνουν ψυχαγωγικά ναρκωτικά πρέπει να περιμένουν να τους πιάσουν;
Φυσικά. Από πολλές πλευρές, είναι χειρότερο για την εικόνα σου από το ντόπινγκ. Γι’ αυτό οι περισσότεροι επαγγελματίες που ξέρω, δεν έχουν πάρει ποτέ ψυχαγωγικά ναρκωτικά.
Απολαμβάνεις ακόμη το ποδόσφαιρο, παρ’ όλα όσα ξέρεις για το ντόπινγκ στο παιχνίδι;
Φυσικά. Το αγαπάω όσο πάντοτε.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο VICE Germany του 2017